Pagina afbeelding

  close

  Meld je aan

  Bondjes en botsingen

  Beschuldiging

  Ik zit tegenover de dame die me enigszins beschuldigend aankijkt en zegt: ‘Maar ik moest dat van jou zeggen!’ Dat zorgt, in het contact met haar, voor een kleine irritatiesalto in mijn buik. ‘Hoezo? Dat moest je van mij?’ voel ik onuitgesproken onder mijn huid borrelen. Gelukkig voel ik de ‘botsing’ aankomen en weet ik wat me hierin raakt. Er is een verleden in mij waarin beschuldiging een rol heeft gespeeld. Check.

  Dat maakt dat ik haar kan blijven zien in alle angst en haar noodzaak mij als een schild tussen haarzelf en haar partner te plaatsen. Ze is bang geworden in de confrontatie aan het thuisfront en komt nu boos terug. Daar kunnen we het over hebben, over haar angst. Over dat ze zo bang werd dat ze mij moest gebruiken in het gesprek met haar partner en ditzelfde nu herhaalt in onze terugblik daarop. Terwijl ze wel steeds kon voelen dat ze nodig had om te zeggen waar ze werkelijk behoefte aan had. En uit mijn geleende mond had het minder eng geklonken. OK.

   

  Gemak

  Maar ik voel potentiële botsingen niet altijd in hetzelfde moment en ik moet al helemaal oppassen wanneer ik het juist te makkelijk met iemand heb. Dan galmen de woorden van de opleiding aan het SPI (Sensorimotor Psychotherapy Institute) door mijn hoofd: ‘therapy should be safe but not too safe!’ Want ze zijn er, de mensen die mij precies kunnen vertellen wat ze hierin snappen en ook doen maar niet altijd… Ik begrijp sommige mensen te goed. En heb dat niet altijd direct door. Een belangrijk signaal is voor mij wanneer ze zeggen dat het een ‘fijn gesprek’ was. Dan moet ik op mijn hoede zijn, want consulten zijn met mij vaak ‘pijnlijk’ en ‘confronterend’. Wellicht heeft zich een bondje ontwikkeld en hoeven we beiden niet aan te gaan waar het wel om gaat.

   

  Overdracht & tegenoverdracht

  De bondjes en botsingen die je met iemand kunt ontwikkelen, zijn een resultaat van overdracht en tegenoverdracht. Dit fenomeen is door Freud beschreven. De Oostenrijkse neuroloog en ontwikkelaar van de psychoanalyse heeft een goed oog gehad voor de gesprekken die onder water plaatsvinden. Die relaties in de relatie maken dat een proces wel of niet van de grond komt. Vanuit de psychoanalyse worden ze gebruikt om bepaalde processen bloot te leggen uit het verleden. De huidige psychotherapie kan door dit mechanisme een proces (met bijpassende gevoelens) aanbieden dat in het verleden niet mogelijk zou zijn gebleken voor de cliënt. Denk daarbij aan een veilige relatie en een vorm van gehechtheid.

   

  Resultaat

  2thepoint heeft een cursusdag ontwikkeld om dit fascinerende samenspel tussen twee mensen – dat deels boven water plaatsvindt en zich deels onder de waterspiegel bevindt – te bestuderen. Zeker wanneer er niet adequaat wordt ingespeeld op wat er zich voordoet, kunnen het juist de processen onder water zijn die het meest beïnvloeden. Veelal door ze te laten gaan of onbesproken te laten. Dat maakt dat consulten niet het gewenste resultaat hebben.

  Overdracht en tegenoverdracht leiden er in dat geval toe dat het benodigde proces vertraagd of zelfs níet tot stand komt. En dat kunnen we niet hebben. Sterker, daar komen je cliënten niet voor.

   

  Inhoud

  Op de cursusdag zullen we aandacht schenken aan wat overdracht en tegenoverdracht is, hoe de processen te herkennen, en wat meer in de diepte: welke thema’s jij als faciliteerder van het proces meeneemt die zich goed voor bondjes en botsingen kunnen lenen, alsook voor het openleggen daarvan… Want bondjes en botsingen gaat verder dan ‘projectie’ van de cliënt op jou. 2thepoint nodigt je uit om dit alles verder uit te zoeken.

   

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Reacties